Centrum Innowacji i Transferu Technologii jako koordynator projektu współfinansowanego w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauki (dawniej MNiSW) pn. „Inkubator Innowacyjności 4.0 (ININ 4.0)” informuje, że zakończono prace związane z oceną merytoryczną wniosków o finansowanie projektów prac przedwdrożeniowych (ppp).
W wyniku przeprowadzonego w dniach 19 października – 30 listopada 2020 r. naboru złożono 33 wnioski konkursowe na łączną kwotę 1 313 388,00 PLN, przy alokacji środków przewidzianych na konkurs wynoszącej 834 000,000 PLN. Zgłoszenia zostały przesłane przez zespoły badawcze z czterech Wydziałów:
17 wniosków – Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
10 wniosków – Wydział Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej,
5 wniosków – Wydział Leśny i Technologii Drewna,
1 wniosek – Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii.
Decyzją Rady Inwestycyjnej 22 spośród zgłoszonych projektów prac przedwdrożeniowych (ppp) uzyskało rekomendację dotyczącą objęcia dofinansowaniem w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Szczegółowa lista rankingowa rekomendowanych do dofinansowania projektów przedstawia się następująco:
LISTA PROJEKTÓW REKOMENDOWANYCH DO DOFINANSOWANIA |
|||
---|---|---|---|
Lp. |
Tytuł projektu |
Kierownik/Koordynator ppp |
Łączna liczba punktów |
1. |
Układ do redukcji emisji siarkowodoru w biogazowni poprzez regulację potencjału redox |
dr inż. Andrzej Lewicki |
89,00 |
2. |
Linia koncentratów i przekąsek warzywno-owocowych o wysokich właściwościach prozdrowotnych, w szczególności dla osób z hiperglikemią i cukrzycą. |
dr inż. Monika Przeor |
85,67 |
3. |
ProtBeer – szybki test do oznaczanie białka w piwie |
prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska |
85,33 |
4. |
Opracowania technologii wytwarzania i ocena biofunkcjonalności innowacyjnego nutraceutyku o właściwościach immunomodulujących i immunostymulujących układ odpornościowy |
prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska |
85,33 |
5. |
Pro-ekologiczna płyta przeznaczona dla meblarstwa |
dr inż. Adam Derkowski |
84,67 |
6. |
Zastosowanie białka ziemniaczanego do opracowania roślinnego zastępnika sera typu gouda |
dr inż. Przemysław Kowalczewski |
84,00 |
7. |
Polikonfiguracyjna kuchenna zabudowa meblarska |
dr hab. inż. Maciej Sydor |
83,33 |
8. |
Doniczki pęczniejące na bazie odnawialnych surowców lignocelulozowych |
prof. UPP dr hab. Radosław Mirski |
82,00 |
9. |
Linia produktów spożywczych dla e-sportowców |
dr inż. Przemysław Kowalczewski |
81,67 |
10. |
Innowacyjna linia żywności wzbogaconej w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych |
prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska |
81,00 |
11. |
Opracowanie preparatu na bazie ekstraktów roślinnych i mikrobiologicznych o charakterze nawozowym |
prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawińska |
81,00 |
12. |
Opracowanie nowej linii napojów energetyzujących na bazie soków i kofeiny z wykorzystaniem procesu mikrokapsułkowania |
mgr inż. Marcin Dziedziński / prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska |
80,33 |
13. |
Projekt mebla do kształtowania domowego biura w małej przestrzeni |
dr inż. Krzysztof Wiaderek |
80,33 |
14. |
Nowa linia suplementów diety z wapniem |
prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska |
78,33 |
15. |
Opracowania technologii wytwarzania i ocena biofunkcjonalności nowej linii naturalnych kosmetyków do włosów |
dr inż. Agnieszka Drożdżyńska |
77,00 |
16. |
Linia produktów zbożowych o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych z udziałem nietradycyjnych surowców |
dr inż. Agnieszka Makowska |
77,00 |
17. |
System mapowania plonu oparty o pracę prasy rolującej (Akronim- BELMAP) |
dr inż. Michał Napierała |
74,33 |
18. |
Innowacyjna linia przekąsek z dodatkiem buraka jako nośnika substancji prozdrowotnych |
mgr Bartosz Kulczyński |
72,00 |
19. |
Nowa linia produktów na bazie soków owocowych o skoncentrowanej wartości odżywczej i małej objętości typu shot dedykowanych dla dzieci |
mgr inż. Oskar Szczepaniak / prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska |
72,00 |
20. |
Precyzyjna aplikacja nawozów organicznych o konsystencji stałej |
dr inż. Mirosław Czechlowski |
72,00 |
21. |
Technologia produkcji innowacyjnych produktów roślinnych o określonych cechach prozdrowotnych |
prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna |
72,00 |
22. |
Program inżynierski do wymiarowania obiektów retencyjnych i infiltracyjnych dla wód opadowych - PIWORIWO |
dr inż. Jakub Nieć |
69,00 |
Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Jacek Wawrzynowicz
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
![]() | 221.41 KB |