W tym roku Tydzień Wege obchodzimy w maju. To świetna okazja, aby na naszą dietę spojrzeć z szerszej perspektywy. Nie tylko na to jak wpływa ona na nasz organizm, ale również jak nasze wybory żywieniowe oddziaływają na ochronę przyrody. Jak zatem dobrze się odżywiać i jednocześnie jak najmniej szkodzić środowisku? Na te pytanie będzie można znaleźć odpowiedź na wykładach otwartych z okazji Tygodnia Vege organizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Fundację Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva.
Olej palmowy a nasza odpowiedzialność za planetę
Co w praktyce oznacza plantacja palmy olejowej dla przyrody? Co dzieje się w takim miejscu z przyrodą? Co tracimy wraz z wycinką kolejnego drzewa w pierwotnym lesie tropikalnym? Czy olej palmowy jest dobry dla zdrowia? Jak nasze codzienne wybory zakupowe wpływają na naszą planetę? Na te pytania odpowie w wykładzie „Olej palmowy a nasza odpowiedzialność za planetę” prof. UPP dr. hab. Andrzej Węgiel z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna UPP.
Tłuszcze roślinne w diecie człowieka
Tłuszcze to niezastąpionym składnik pokarmu człowieka o wysokiej jakości odżywczej. Oddziałują na system nerwowy, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, obniżają poziom cholesterolu. Więcej informacji na temat tłuszczów roślinnych w diecie człowieka usłyszeć będzie można podczas wykładu mgr Aleksandry Bykowskiej- Derda Z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP.
Termin: 25 maja, godz. 10.00
Miejsce: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Chemii ul. Wojska Polskiego 75.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, uczestnictwo w wykładzie wymaga zgłoszenia na maila: tydzienwege@viva.org.pl
Wykłady będą transmitowana on-line: kanał You Tube Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Facebook: XVI Ogólnopolski Tydzień Wege
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
![]() | 637.61 KB |