W dniach 4-5 kwietnia 2023r. miało miejsce spotkanie inauguracyjne Projektu Food4CE, które odbyło się na Uniwersytecie w Mariborze w Słowenii. Gospodarz jest liderem w Projekcie, w którym bierze udział dziewięciu partnerów z Europy Środkowej, w tym Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współpracując w celu analizę tematu alternatywnych sieci żywnościowych. Osobą kierującą pracami w projekcie z ramienia UPP jest dr inż. Karol Wajszczuk z Katedry Prawa i Organizacji Przedsiębiorstw w Agrobiznesie na Wydziale Ekonomicznym.
Projekt ma na celu zbadanie potencjału łańcucha dostaw żywności w zakresie zrównoważonego rozwoju oraz zidentyfikowanie nowych i innowacyjnych podejść do produkcji i dystrybucji żywności. Koncentrując się na alternatywnych sieciach żywnościowych, projekt przeanalizuje sposoby tworzenia bardziej zrównoważonych i odpornych systemów żywnościowych, które mogą zaspokoić potrzeby konsumentów, jednocześnie chroniąc środowisko. Ponadto uruchomionych zostanie pięć Centrów Innowacji w pięciu różnych krajach, co jeszcze bardziej zwiększy zasięg i oddziaływanie Projektu.
Spotkanie inauguracyjne, w którym uczestniczyli wszyscy partnerzy w celu omówienia swoich ról i obowiązków w projekcie, odbyło się w atmosferze dużego zaangażowania i entuzjazmu. Uniwersytet w Mariborze, jako partner wiodący, zasługuje na szczególne uznanie za jego perfekcyjną organizację. Partnerzy pragną wyrazić wdzięczność dla Tomislav Letnik, Maršenka Marksel i reszcie zespołu za ciepłe przyjęcie i doskonałą organizację.
Bieżące informacje na temat postępów projektu Food4CE znajdują się na profilach:
Linkedin: https://www.linkedin.com/showcase/food4ce/
Facebook: https://www.facebook.com/InterregCE
Strona Projektu: https://www.interreg-central.eu/food4ce/
Pracujmy razem, aby stworzyć bardziej zrównoważony i odporny (elastyczny) łańcuch dostaw żywności na przyszłość!
Informacje o Food4CE
Tytuł projektu: Strengthening Innovation Capacities Among Central European Alternative Food Networks/ Wzmacnianie potencjału innowacyjnego alternatywnych środkowoeuropejskich sieci żywności
Strengthening Innovation Capacities Among Central European Alternative Food Networks PDF
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP